Malmo 2024

Πάμε ρε Σίλια

Είναι δυναμική, εκπέμπει φρεσκάδα, έχει ζωηρή κίνηση και αντάξιους χορευτές.

Είναι η Σίλια Καψής, η 17χρονη από την Αυστραλία με Ελληνοκύπριους γονείς, η οποία εμφανίζεται πρώτη στον αποψινό πρώτο ημιτελικό της 68ης Γιουροβίζιον στο Μάλμε (22:00, ΕΡΤ1). 

Η σύγκριση με τη Λούνα, την 24χρονη από τη Βαρσοβία που εμφανίζεται πέντε τραγούδια αργότερα, είναι υπέρ της Ελληνοκύπριας: το The Tower της Πολωνίας είναι επίσης χαρούμενο, χωρίς όμως ουσιώδη σκηνική παρουσία, ένα τραγούδι με λιγότερες εξάρσεις και γενικά ελάχιστο ενδιαφέρον (λέμε εμείς).

Το head to head ΚύπροςΠολωνία, ποια δηλαδή από τις δύο χώρες θα τερματίσει ψηλότερα σε αυτόν τον πρώτο ημιτελικό, είναι το πρώτο στοίχημα της ημέρας και μας βρίσκει ξεκάθαρα υπέρ της νεαράς από το Σίδνεϊ και το Liar.

Η Πολωνία μάς έχει στην αντίθετη πλευρά και στη «συνάντηση» με τη Σερβία. Η Τέγια Ντόρα, ή Τεοντόρα Παβλόβσκα, εμφανίζεται αμέσως μετά από την Καψής, με ένα ατμοσφαιρικό κομμάτι, και με έναν αχρείαστο βράχο επί σκηνής. Εχει ωστόσο μια κάποια θεατρικότητα, έναν παραπάνω λόγο ύπαρξης από το ράθυμο The Tower. Είναι ερμηνευμένο στα σερβικά και αυτό δίνει πόντους, όπως απέδειξαν και οι 4 από τις 7 τελευταίες Eurovision όπου κέρδισε χώρα που ερμήνευε στη γλώσσα της.

Η Φινλανδία είναι ανέκδοτο, και ας είναι πέμπτο φαβορί για να τερματίσει πρώτη στον σημερινό ημιτελικό. Η Λιθουανία είναι τέταρτο φαβορί, τραγουδάει στη γηγενή, και είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα, πιο ποιοτική, πιο σοβαρή, πιο συνετή, πιο αξιοπρόσεκτη, και δεν θέλετε να συνεχίσω με τα «πιο», διότι θα φτάσω ως τα τσαμασύρια, για να χρησιμοποιήσω μια άγνωστη λέξη και να αποφύγω εκφράσεις τύπου «αντιαισθητικά σώβρακα» και «αποκρουστικοί κώλοι», που παρεμπιπτόντως δεν είναι και ωραίοι.

Τραγούδι στη γλώσσα της, όπως συνηθίζει άλλωστε, στέλνει και η Πορτογαλία, με ένα όμορφο τελετουργικό πάνω στη σκηνή, που διατήρησε την προσοχή μας μέχρι το τέλος στη χθεσινοβραδινή πρόβα. Κάτι που δεν συνέβη με τη Σλοβενία, που ερμηνεύει και αυτή στη μητρική, όμως πρέπει να ομολογήσω ότι στα μέσα του Veronika με έπιασε μια αναπάντεχη δυσφορία, που όσο και αν ήθελα να τα ρίξω στο texas bbq λουκάνικο που πέρασα λαθραία στο Malmo Arena, δεν ευθυνόταν αυτό για την ξαφνική ανησυχία μου.

Στην 9η διαδοχική συμμετοχή της στη Εurovision, η Αυστραλία είναι διασκεδαστική, πλην αμφιλεγόμενη για τις πιθανότητές της να προκριθεί στον τελικό. Βρίσκοντας τουλάχιστον πέντε τραγούδια χειρότερά της (Πολωνία, Ισλανδία, Σλοβενία, Φινλανδία, Μολδαβία), τη βάζουμε στη δεκάδα πρόκρισης, με απόδοση 2.10.

Eurovision Savas 2024

Για το ποια χώρα ήταν η καλύτερη, όπως τα είδαμε και τα ακούσαμε ολοζώντανα στην «πρόβα των κριτών» (οι κριτές παρακολούθησαν μέσω δορυφόρου τη χθεσινοβραδινή επίσημη πρόβα και έχουν δώσει ήδη τη βαθμολογία τους για τον σημερινό ημιτελικό), η απάντηση είναι «Ουκρανία».

Προσφέρεται στο 3.50 για να κερδίσει τον σημερινό ημιτελικό. Είναι δηλαδή δεύτερο φαβορί, μιας και πρώτο είναι η Κροατία, με 1.40, η οποία έχει ροκ νεύρο και σκηνικό εκτόπισμα, δεν φτάνει όμως την αρτιότητα της μελωδικής / χιπ χοπ / ευλαβικής Ουκρανίας.

1ος Ημιτελικός (Τρίτη 7 Μαΐου 2024, 22:00)
Head to head Πολωνία – Κύπρος: Κύπρος 1.80 novibet
Head to Head Σερβία – Πολωνία: Σερβία 1.85 stoiximan
Head to Head Λιθουανία – Φινλανδία: Λιθουανία 1.90 stoiximan
Head to Head Πορτογαλία – Σλοβενία: Πορτογαλία 1.40 stoiximan
Να προκριθεί: Αυστραλία: Ναι 2.10 novibet
Νικητής 1ου ημιτελικού: Ουκρανία 3.50 novibet

1 σκέψη για το “Πάμε ρε Σίλια”

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.