Malmo 2024

Τρέμω σαν φλόγα, σαν σπίρτο αναμμένο

Ο αποψινός δεύτερος ημιτελικός της 68ης Γιουροβίζιον (22:00, ΕΡΤ1) ξεκινάει όπως ο πρώτος. Με ένα dance ανάλαφρο κομμάτι, που αποδίδεται ζωηρά πάνω στη σκηνή.

Η Σάρα Μπονίτσι από το νησί Γκόζο, το δεύτερο μεγαλύτερο ανεξάρτητο κομμάτι γης της Μάλτας, δινόταν στο 4.50 να προκριθεί, τώρα όμως έχει πάει στο 2.60 σε κάποιες εταιρίες και στο 3.60 στην bwin. Είναι δηλαδή ακόμη αουτσάιντερ, αλλά έχουν και «δεύτερες σκέψεις».  

Η Αλβανία δεν μας έκανε αίσθηση. Είναι και η επιλογή της να επιστρέψει στην αγγλική γλώσσα που κατά τη γνώμη μας αφαιρεί πόντους. Στο 1.32 το να μείνει εκτός δεκάδας στον αποψινό ημιτελικό.

Malmo 2024

Το Ζάρι το λατρέψαμε στη χτεσινοβραδινή πρόβα για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι η ανεμελιά. Η Μαρίνα και οι χορευτές της κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί, με πολλές εναλλαγές ρυθμού και κίνησης μέσα στο τρίλεπτο. «Ωπα ώπα ώπα, κάτσε κάτσε».

Ο δεύτερος είναι η ελληνική γλώσσα, ξεχωριστή περίπτωση στον φετινό διαγωνισμό.

Ο τρίτος είναι η μία και μοναδική κάμερα που ακολουθεί το ελληνικό σχήμα πάνω στη σκηνή, κάτι που, τουλάχιστον μέσα στο «Μάλμε Αρένα», έχει μια γοητεία, με τον κάμεραμαν και τον φακό του να τρέχει μπροστά από την ομάδα μας για να μην χάσει τίποτα. Παράλληλα, η Μαρίνα και οι χορευτές μένουν «υποχρεωτικά» κοντά ο ένας στον άλλον, δεν διασκορπίζονται άσκοπα στη σκηνή «σταυρό».

Ως τραγούδι, όπως το ακούσαμε live, είναι δύσκολο, σαστίζει το κοινό, δίνει πολλά στοιχεία για να επεξεργαστεί. Εμείς απλώς ποντάρουμε στο να τερματίσει από την 11η θέση και κάτω, ενότητα που προσφέρεται στην κατηγορία «τελικός», όπως επίσης και υπέρ της Λιθουανίας που έχει ήδη προκριθεί στον τελικό, στο μεταξύ τους head to head.

ilunga14.com

Το Βέλγιο παίρνει πόντους στο τέλος του τραγουδιού και θεωρούμε ότι θα προκριθεί (1.30), όπως θα κάνει και η γκόθικ Νορβηγία (1.08).

Η Δανία είναι απλώς διεκπεραιωτική και δεν θα μαζέψει τους κατάλληλους πόντους – ίσως αν είχε ένα πιο σλόου κομμάτι (όπως η Σερβία και η Πορτογαλία στον 1ο ημιτελικό). Στο 1.35 ο αποκλεισμός της.

Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση, που καταφέρνει να μην παγιδευτεί στα όρια της ανοησίας (βλέπε Φινλανδία 1ος ημιτελικός) -σε αυτό βοηθούν και τα ολλανδικά- είναι ο Γιόοστ Κλέιν, ο οποίος εμφανίζεται 16ος και τελευταίος στον αποψινό ημιτελικό. Η Ολλανδία είναι το πρώτο φαβορί (1.55) για να επικρατήσει στον σημερινό ημιτελικό, και δεν βλέπουμε ποιος μπορεί να τη χτυπήσει. Ούτε η Ελβετία, η οποία δίνεται ως δεύτερο φαβορί στον ημιτελικό.

2ος Ημιτελικός
Μάλτα πρόκριση 3.60 bwin
Βέλγιο πρόκριση 1.30 bwin
Αλβανία αποκλεισμός 1.32 stoiximan
Δανία αποκλεισμός 1.35 novibet
Head to Head Ολλανδία – Ελβετία Ολλανδία 1.40 novibet
Head to Head Ολλανδία – Ελλάδα Ολλανδία 1.20 stoiximan
Ολλανδία: Νικητής ημιτελικού 1.55 novibet

Τελικός
Ελλάδα: 11η θέση ή χειρότερα 2.47 stoiximan
Head to Head Ελλαδα – Λιθουανία: Λιθουανία 2.20 bwin