Βίκυ Λέανδρος

Eurovision 1972, σαν σήμερα: Η 22χρονη Βίκυ Λέανδρος κατακτά την Ευρώπη

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, 22:00

Σαν σήμερα, στις 25 Μαρτίου 1972, πραγματοποιήθηκε ο 17ος Διαγωνισμός της Eurovision.

Το φεστιβάλ έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθότι η νικήτρια χώρα του 1971, Μονακό, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διαγωνισμού και να βρει τον κατάλληλο χώρο φιλοξενίας του.

Ο χώρος διεξαγωγής ήταν το Usher Hall, δίπλα από το περίφημο κάστρο του Εδιμβούργου στο κέντρο της πόλης, στη μοναδική φορά μέχρι σήμερα που η Eurovision διεξήχθη στη Σκωτία. Παρουσιάστρια ήταν η χορεύτρια μπαλέτου και ηθοποιός, 46χρονη Μόιρα Σίρερ από το Ντανφέρμλιν.

Νικήτρια αναδείχτηκε η 22χρονη από την Παλαιοκαστρίτσα, Βίκυ Λέανδρος, η οποία εκπροσώπησε για δεύτερη φορά το Λουξεμβούργο. Η πρώτη ήταν το 1967, στα 17 της, όταν κατετάγη 4η ανάμεσα σε 17 χώρες.

Το Apres Toi της Κερκυραίας ερμηνεύτριας, η οποία έχει προγραμματίσει 17 συναυλίες μέσα στο 2024 αρχής γενομένης από την Τρίτη 2 Απριλίου (Μόναχο), ήταν το μοναδικό τραγούδι της Eurovision του 1972 που πήρε δύο 10άρια (από Ηνωμένο Βασίλειο και Γιουγκοσλαβία).

Αυτός ήταν ο ανώτερος βαθμός που μπορούσε να δώσει μια χώρα σε τραγούδι, σε μία περίπλοκη και κυρίως βαρετή ψηφοφορία, με τον ίδιο εκφωνητή για όλες τις ψήφους των κριτών, οι οποίοι σε αυτήν τη Eurovision βρίσκονταν μέσα στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Συνθέτης του «Μετά Από Σένα» ήταν ο πατέρας της Βίκυ Λέανδρος, ο μουσικός Λέανδρος Παπαθανασίου, 100 ετών σήμερα, γνωστός ως Leo Leandros, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίσταση χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Mario Panas, και ο οποίος εκτός από παραγωγός σε καλλιτέχνες όπως οι Χούλιο Ιγκλέσιας, Ντέμης Ρούσσος και Νάνα Μούσχουρη, ήταν και ο πρώτος τραγουδιστής του ύμνου του Παναθηναϊκού (1958).

Στη 2η διαδοχική της παρουσία, η Μάλτα συμμετείχε με την «Αγάπη» (L-imħabba) και ήρθε ξανά τελευταία, στη 2η και τελευταία φορά που ερμήνευσε στα μαλτέζικα. Ο Τζόζεφ από τους Helen και Joseph πέθανε πριν από 18 μέρες (7 Μαρτίου 2024, 83 ετών).

Το 1972 ήταν η μοναδική χρονιά που έχει ακουστεί στη Eurovision και η ιρλανδική γλώσσα. Η «Μουσική της Αγάπης» (Ceol an Ghrá) της Σάντι Τζόουνς (πέθανε στα 68 της το 2019) πήρε τη 15η θέση ανάμεσα σε 18 τραγούδια.

Παρακολουθήστε ολόκληρο τον 17ο διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη σαν σήμερα, 25 Μαρτίου, παρακάμπτοντας ευχαρίστως την περίοδο της ψηφοφορίας:

1 σκέψη για το “Eurovision 1972, σαν σήμερα: Η 22χρονη Βίκυ Λέανδρος κατακτά την Ευρώπη”

  1. Είναι απίστευτες οι πληροφορίες !! Είμαι σίγουρος ότι το Google υποκλίνεται σε ένα τέτοιο άρθρο- έρευνα !! Εξαιρετικό ! Θα μπω να δω και την περιοδεία της Βίκυς μήπως την πετύχουμε στον δρόμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.