Eurovision 1963

Eurovision 1963: Σαν σήμερα, με Νάνα Μούσχουρη

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, 20:00

Σαν σήμερα, πριν από 61 χρόνια, 23 Μαρτίου 1963, πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο ο 8ος Διαγωνισμός της Eurovision.

Συμμετείχαν 16 χώρες, όσες και το 1962, με τελευταία να εμφανίζεται η 28χρονη Νάνα Μούσχουρη για το Λουξεμβούργο. Το «À force de prier» εκτίμησαν οι 6 από τις 15 χώρες της ψηφοφορίας και το «Προσευχόμενη επίμονα» κατετάγη στη μέση της βαθμολογίας (8ο).

Το φεστιβάλ έλαβε χώρα στο δυτικό Λονδίνο, στο BBC Television Centre, που όπως και στη σημερινή 61η επέτειό του, ήταν και τότε Σάββατο. Διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, διότι η νικήτρια του 1962 Γαλλία αρνήθηκε να φιλοξενήσει ξανά τον διαγωνισμό -θα ήταν η 3η φορά την τελευταία 5ετία- λόγω οικονομικών ελλείψεων.

Τον διαγωνισμό κέρδισε το ζευγάρι Γκρέτε και Γιόργκεν Ινγκμαν από την Κοπεγχάγη, κάνοντας τη Δανία την πρώτη χώρα από τη Σκανδιναβία που κατακτά τη Eurovision.

Οι άλλες τρεις χώρες της συγκεκριμένης γεωγραφικής ενότητας, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, έφυγαν χωρίς βαθμό. Με 0 ψήφους ολοκλήρωσε τη βραδιά και η Ολλανδία, και έγινε η πρώτη χώρα που «γράφει» δύο σερί μηδενικά στη Eurovision.

Η νίκη κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Η Νορβηγία ανήγγειλε ξανά τους βαθμούς της στο τέλος της ψηφοφορίας λόγω παρέκκλισης του πρωτοκόλλου, ενώ επανάληψη βαθμών είχαμε την ύστατη στιγμή και από το Μονακό, σε μία απολαυστική αναγγελία από τον εκπρόσωπό της. Το μικρό πριγκιπάτο συμμετείχε με τη 19χρονη Παριζιάνα Francoise Hardy, 80 ετών σήμερα, μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της Γαλλίας.

Η ερμηνεύτρια του «Dansevise» Γκρέτα Ινγκμαν έφυγε με καρκίνο από τη ζωή το 1990 (52 ετών) και έγινε η πρώτη νικήτρια της Γιουροβίζιον που πεθαίνει, ενώ ο άντρας της, Γιόργκεν Ινγκμαν, τον οποίο είχε γνωρίσει το 1955, παντρευτεί το 1956 και χωρίσει το 1975, απεβίωσε το 2015, δύο μέρες πριν από την 52η επέτειο νίκης του με τη σύζυγό του στη Eurovision.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το ιδιαίτερα ευχάριστο αυτό σόου, που διήρκεσε 1 ώρα και 34 λεπτά:

1 σκέψη για το “Eurovision 1963: Σαν σήμερα, με Νάνα Μούσχουρη”

  1. Άλλη μια πανέμορφη ιστορία ! Επίσης τα μηδενικά πέφτανε βροχή ακόμα και τότε !! Συγχαρητήρια για το ψάξιμο !

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.