Τρίτη 10 Μαΐου 2022
Ο 66ος μουσικός διαγωνισμός της Γιουροβίζιον ξεκινά απόψε στο Τορίνο!
Ο 1ος ημιτελικός διεξάγεται απόψε, Τρίτη, στις 22:00 (ΕΡΤ1), με τη συμμετοχή της Ελλάδας. Ο 2ος θα διεξαχθεί την Πέμπτη την ίδια ώρα, με τη συμμετοχή της Κύπρου (ΕΡΤ1), και ο τελικός το Σάββατο στις 21:00 (ΕΡΤ1).
Από τον αποψινό ημιτελικό θα προκριθούν στον τελικό οι 10 από τις 17 χώρες. Δέκα θα προκριθούν και από τον ημιτελικό της Πέμπτης, στον οποίο συμμετέχει μία χώρα παραπάνω από ό,τι στον πρώτο (18).
Οι Αρμενία και Μαυροβούνιο είναι ξανά μαζί μας μετά από έναν χρόνο απουσίας, ενώ η Ρωσία είχε σκοπό να συμμετάσχει, αποκλείστηκε όμως από τον διεθνή ραδιοτηλεοπτικό φορέα (EBU) λόγω της πολεμικής της διάθεσης.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Τορίνο, στο PalaOlimpico, το οποίο βρίσκεται κολλητά στην έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τορίνο, και 8 χλμ. από αυτήν της Γιουβέντους.
Οικοδεσπότες των τριών σόου είναι ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής Αλεσάντρο Κατελάν, η βραβευμένη με Γκράμι και Χρυσή Σφαίρα τραγουδίστρια, Λάουρα Παουζίνι, και ο γεννημένος στον Λίβανο, με βρετανο-αμερικανική υπηκοότητα, τραγουδιστής Mika, γνωστός κυρίως στην Ελλάδα για την πρώτη του επιτυχία, το 2006, Relax, Take It Easy.
Ααλεσουντ – Γιάννενα – Τένφιορντ
Η Ελλάδα μετέχει με την Αμάντα Γεωργιάδη Τένφιορντ και το τραγούδι Die Together. Η Αμάντα γεννήθηκε πριν από 25 χρόνια στο Ολεσουντ της Νορβηγίας. Εζησε τα πρώτα της χρόνια στα Γιάννενα, για να μετακομίσει ξανά στη γενέτειρά της και το χωριό Tennfjord, από όπου και πήρε το καλλιτεχνικό της όνομα.
Το Die Together, το οποίο ξεκινά με ψήγματα Billie Eilish, προσφέρεται στο 1.01 για να προκριθεί στον τελικό, ενώ δεν το έχει κουνήσει ρούπι από την πρώτη δεκάδα του στοιχηματικού πίνακα στην κατηγορία «νικητής Γιουροβίζιον».
Μια Ισλανδία σκέτη φολκ
Το Með hækkandi sól -και όποιος γνωρίζει πώς προφέρεται ας χτυπήσει ένα τηλεφωνάκι στο κοντρόλ- είναι η φετινή συμμετοχή της Ισλανδίας. Ενα ποιοτικό κατά τη βαρύνουσα γνώμη μας κομμάτι, ερμηνευμένο στα ισλανδικά, από τις Sigga, Beta και Elin, οι οποίες θα εμφανιστούν στον αποψινό ημιτελικό κάτω από την ονομασία Systur (αδερφές) – και έλεγα πώς μοιάζουν.
Η φολκ προσέγγιση από την πιο αραιοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης άνοιξε στο 2.50 για «ναι» και στο 1.50 για «όχι» όσον αφορά την πρόκριση. Μετά την 1η πρόβα πήγε στο 3.15 για πρόκριση, ενώ στη 2η έπεσε στο 2.65, με τον αποκλεισμό της να παραμένει πάντα φαβορί (1.45).
Εμείς περιμένουμε από τις εταιρίες να διαψευστούν ξανά, όπως συνέβη στον τελικό επιλογής τραγουδιού της χώρας τον Μάρτιο. Τότε που οι τρεις αδερφές ήταν τέταρτο φαβορί ανάμεσα στις 5 συμμετοχές, με απόδοση 10.00, αλλά προσπέρασαν τα τρία πρώτα των 1.65, 3.00 και 8.00 και αναδείχτηκαν νικήτριες.
Η ποιότητα στον ισλανδικό τελικό κέρδισε, το ίδιο αναμένουμε και στον πανευρωπαϊκό. Αν στο κάτω κάτω κάτι στραβώσει, οι φυλακές στο Ολαφσβικ μάθαμε ότι μοιάζουν με σουίτες.
Κάν’ το όπως η Κατρίνα (αν μπορείς)
Το τετραμελές γυναικείο συγκρότημα Reddi έδινε 4.30 ως τρίτο φαβορί ανάμεσα στα 8 τραγούδια του εθνικού τελικού της Δανίας. Τα κορίτσια τα κατάφεραν, και να σου τες τώρα στο Πάλα Ολίμπικο, να παίζουν πιάνα και κιθάρες.
Βλέποντας ολοκληρωμένη την πρόβα της περασμένης εβδομάδας, με την αλά Katrina and The Waves στα πρώτα φωνητικά Siggy να προσπαθεί να ροκάρει, αναπολήσαμε ασυναίσθητα το αναχρονιστικό μεν, διασκεδαστικότερο δε Ούε Ος Πο Χίνεντεν (Øve os på hinanden) του περσινού διαγωνισμού, το οποίο έμεινε εκτός τελικού για μία θέση.
Το «ναι-όχι» για πρόκριση άνοιξε στο 1.87-1.87, τώρα είναι στο 4.50-1.15, και εμείς απλώς ποντάρουμε στο head to head με «αντίπαλο» την κλάσεις ανώτερη στον αγωνιστικό χώρο Ισλανδία, όσον αφορά το πλασάρισμα στον 1ο ημιτελικό (1.60).
Τη σαλάτα σου θα την τρως
Το Eat Your Salad των Λετονών Citi Zeni έχει ένα άκρως οικολογικό και προστατευτικό για το περιβάλλον και το σύμπαν μήνυμα. «Αντί για κρέας τρώω λαχανικά, αντί για αμάξι πάω στη δουλειά με το ποδήλατο, ενώ χρησιμοποιώ και επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα. Φάε τη σαλάτα σου και σώσε τον πλανήτη».
Οι ήχοι και τα φωνητικά που συνοδεύουν τα υπέροχα αυτά μηνύματα καταφέρνουν ωστόσο να μας εκνευρίσουν – όχι πως φημιζόμαστε και για την υπομονή μας βέβαια.
Στα μέσα Μαρτίου οι αυτοαποκαλούμενοι πρίγκηπες του ραπ άνοιξαν στο 1.35 για πρόκριση και στο 3.00 για αποκλεισμό, αλλά οι εταιρίες άρχισαν σταδιακά να ενοχλούνται και αυτοί. Το ματς γύρισε, στο 2.15 η πρόκριση, στο 1.65 ο αποκλεισμός, αλλά στο 90’ έγινε ανατροπή στην ανατροπή και τώρα ο αποκλεισμός είναι στο 2.15. Αμήν.
Και πάμε όλοι παλαμάκια
Στη συνέντευξη Τύπου η Konstrakta ανέφερε ως βασική της επιρροή τη Laurie Anderson. Οντως, η 43χρονη από το Βελιγράδι έχει συμπεριλάβει στο ύφος της στοιχεία της σπουδαίας Αμερικανίδας μουσικού, μετατρέποντας το In Corpore Sano στην πιο εναλλακτική πρόταση της φετινής Eurovision.
Η Ανα Τζούριτς και η πενταμελής παρέα της στοχάζονται για θέματα υγείας, ερμηνεύοντας στα σερβικά και τα λατινικά, σε μία άκρως θεατρική παρουσίαση.
Αυτή η ιδιαίτερη συμμετοχή θα έχει μία άνετη πρόκριση στον τελικό (προσφέρεται στο 1.17) και εμείς ποντάραμε στο 2.10 για την πρώτη δεκάδα του τελικού, αλλά και στο 3.50 για την τριάδα του ημιτελικού. Ο «λογαριασμός» θα γίνει γνωστός μετά το πέρας του διαγωνισμού, ξημερώματα Κυριακής.
Κιτρινόμαυρη Φινλανδία
Για την τελική δεκάδα του τελικού έχουμε ποντάρει από νωρίς τη Φινλανδία (3.70). Θα πρέπει πρώτα να περάσει στον τελικό, κάτι που προσφέρεται βέβαια στο 1.15 (από 1.45).
Το γκρουπ που ερμηνεύει το Jezebel είναι οι The Rasmus, γνωστοί στην Ελλάδα από τα In The Shadows (2003) και Livin’ In A World Without You (2008).
Στο δικό τους γνωστό ύφος, το Jezebel είναι ένα catchy ποπ-ροκ τραγούδι, με δυνατό ρεφρέν και όμορφα backing vocals, σε κιτρινόμαυρο ενδυματικό και σκηνικό φόντο.
«Ο περισσότερος χρόνος μας στη Γιουροβίζιον είναι συνεντεύξεις. Αδημονούμε να ανέβουμε στη σκηνή». Και εμείς Λάουρι.
Τελικά τα ολλανδικά είναι ωραία γλώσσα
Εντεκα χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που η Ολλανδία έστειλε τραγούδι στη γλώσσα της. Τότε, το Sha-la-lie δεν είχε ενθουσιάσει. Ούτε εμάς ούτε τους ψηφοφόρους, κατετάγη 14ο σε 17 χώρες στον ημιτελικό.
Το φετινό De Diepte έχει μια πιο συναισθηματική προσέγγιση, και η ολλανδική γλώσσα, ποιος να το περίμενε, το κάνει ακόμη πιο ατμοσφαιρικό. Η πρόκρισή του δίνεται στο 1.02, θα τα καταφέρει, και εμείς επιλέγουμε την παρουσία του στην τελική δεκάδα του τελικού (1.70).
Είναι ό,τι είναι
Δροσερή, αστραφτερή και με πολύχρωμα σκηνικά η Εμμα Μούσκατ από τη Μάλτα. Καλά όλα αυτά, αλλά από τραγούδι τι γίνεται. I Am What I Am λέει και ξαναλέει, χωρίς να μπορεί να μας πείσει για τις δυνατότητες αυτού που είναι ό,τι είναι.
Για να προκριθεί η χαριτωμένη δεσποινίς στον τελικό θα πρέπει να βάλει οκτώ χώρες από κάτω της και τις θεωρούμε πολλές. Οι μπουκ αμφιταλαντεύονταν εξ αρχής: άνοιξε στο 1.80 για πρόκριση και πέρασε κατά σειρά από 1.85, 2.35, 2.15, 1.90, 1.80 και τώρα 1.60, στη χαμηλότερη τιμή της, με τον «αποκλεισμό» πλέον να προσφέρεται στο 2.25. Βουρ για 2.25 και η αγωνία μου φουντώνει.
Μητέρα και πόλεμος
Εχοντας κατακτήσει πέρσι την 5η θέση με περίεργους ήχους και γηγενή γλώσσα, η Ουκρανία στέλνει για δεύτερη (συνεχή) φορά στη 17χρονη θητεία της, τραγούδι αποκλειστικά ερμηνευμένο στη γλώσσα της. Μια ποπ / ροκ / χιπ χοπ / έθνικ συμμετοχή, μια ουκρανική Mano Negra εκδοχή.
Οι Kalush Orchestra δεν ήταν καν οι πρώτοι νικητές του εθνικού τελικού πριν από τρεις μήνες. Αυτή ήταν η Αlina Pash, η οποία όμως αποσύρθηκε λόγω της παραβίασης του κανονισμού που θέλει τους συμμετέχοντες στον εσωτερικό τελικό να μην έχουν ταξιδέψει στη Ρωσία ή την Κριμαία από το 2014.
Το ραπ γκρουπ που σχηματίστηκε πριν από τρία χρόνια τερμάτισε δεύτερο στον εθνικό τελικό, και έτσι στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή, του έγινε η πρόταση να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Γιουροβίζιον.
Η ιδιαιτερότητα του Stefania, η μελωδικότητά του, το έθνικ στοιχείο, η γλώσσα, η κίνηση, και ο πόλεμος, ο οποίος εστιάζει ακόμη περισσότερο την προσοχή του κόσμου στο τραγούδι που μιλάει για τη μητέρα, έχουν φέρει την Ουκρανία μόνιμα στην πρώτη θέση των στοιχημάτων για «νικητής Γιουροβίζιον», με το 2.10 να έχει φτάσει πλέον στο 1.50.
«Αν κερδίσουμε, ο διαγωνισμός του χρόνου θα γίνει στην Ουκρανία», δήλωσε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου ο τύπος με το ροζ καπελάκι και οι φίλοι του, οι οποίοι μόλις ολοκληρωθεί η Eurovision θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια στους συμπολίτες τους μέσω αφιλοκερδών οργανώσεων, όπως έκαναν πριν ταξιδέψουν στην Ιταλία.
Από εμάς έχουν το πράσινο φως, θα θέλαμε οι Kalush Orchestra να περάσουν στο πάνθεον των νικητών της Γιουροβίζιον.
Ενοχες απολαύσεις
Η Μία από το Οσιγιεκ μιλάει ακαταπαύστως για τις ένοχες απολαύσεις της, σε ένα χαριτωμένο πλην παντελώς αδιάφορο τρίλεπτο. Το Guilty Pleasure ήταν αμιγώς αγγλικό, όμως το κροατικό τιμ αποφάσισε την προσθήκη κάποιων κροατικών στο τέλος του τραγουδιού. Δεν σώζεται. Το 1.75 για πρόκριση έχει γίνει 3.50, και το 2.00 για αποκλεισμό έχει πάει στο 1.28. Εμείς ποντάρουμε εναντίον της στο head to head (1.50) απέναντι στo πιο ναζιάρικο, πιο μουσικό, πιο αισθησιακό Sentimentai της Λιθουανίας, μία από τις πραγματικά ένοχες απολαύσεις μας στον φετινό διαγωνισμό.
Εκτός πεντάδας
Στο 1.01 βρίσκεται η Πολωνία για να προκριθεί από τον 2ο ημιτελικό στον τελικό. Μια απόδοση που διατηρεί συνεχώς εδώ και δύο μήνες (άνοιξε στο 1.08).
Εμείς δεν είμαστε τόσο υπέρμαχοι αυτής της τιμής, και θεωρούμε ότι το River δεν θα κάνει τόση θραύση στον διαγωνισμό, τουλάχιστον όχι τόση ώστε να πλασαριστεί στην πρώτη πεντάδα του τελικού. Το να τερματίσει εκτός πεντάδας άνοιξε στο 1.40.
Φλαμένγκο από τα Βαλκάνια
Η Ρουμανία μετέχει με τον WRS και το τραγούδι Τηλεφώνησέ Μου (Llamame). Είναι ένα συναισθηματικό και παράλληλα ρυθμικό τραγούδι, που θα στηριχθεί στις κινήσεις του 29χρονου και των χορευτών του πάνω στη σκηνή. Στο 2.40 η πρόκρισή του, στο 1.53 ο αποκλεισμός, παίρνουμε το πρώτο, έτσι γιατί είμαστε φλαμένγκο τύποι. Μπορεί και φλαμίνγκο.
Η απάντηση στους Cure
Η Ελβετία είναι μία από τις «υπεύθυνες» που για πρώτη φορά στη Eurovision δεν θα ακουστεί γαλλικό τραγούδι (οι Γάλλοι τραγουδούν στα βρετονικά). Μετά την περσινή 1η θέση στον ημιτελικό και την 3η στον τελικό με το γαλλόφωνο Tout L’ univers, μετέχει και φέτος με ένα συναισθηματικό, αγγλόφωνο αυτήν τη φορά κομμάτι.
Ο 29χρονος Μάριους Μπέαρ δεν θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας του διαγωνισμού με τη φετινή του συμμετοχή -«απάντηση» στους Cure σαράντα τρία χρόνια μετά το Boys Don’t Cry- όμως το δικό του Boys Do Cry μπορεί να σταθεί, έστω και οριακά, μέσα στα 10 πρώτα του 1ου ημιτελικού. Στη μεγαλύτερη τιμή του αυτήν τη στιγμή η πρόκριση (2.00 από 1.36).
1ος ημιτελικός (Τρίτη)
ΕΛΒΕΤΙΑ: Πρόκριση: ναι 2.00
ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Πρόκριση: ναι 2.65
ΛΕΤΟΝΙΑ: Πρόκριση: όχι 2.15
ΣΕΡΒΙΑ: 1η τριάδα ημ. 3.50
h2h: Ισλανδία – Δανία: Ισλανδία 1.60
h2h: Λιθουανία – Κροατία: Λιθουανία 1.50
2ος ημιτελικός (Πέμπτη)
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Πρόκριση: ναι 2.40
ΜΑΛΤΑ: Πρόκριση: όχι 2.25
Τελικός (Σάββατο)
ΣΕΡΒΙΑ: 1η δεκάδα 2.10
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: 1η δεκάδα 3.70
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: 1η δεκάδα 1.70
ΠΟΛΩΝΙΑ: Εκτός 1ης πεντάδας 1.40