Μαρίζα Κωχ

Eurovision 1976, σαν σήμερα: «Σταυροί θα είναι φυτεμένοι όι μάνα μ’»

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, 22:00

Σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια, το Σάββατο 3 Απριλίου 1976, διεξήχθη στη Χάγη η 21η Eurovision με τη συμμετοχή 18 χωρών.

Μετά την απουσία της το 1975, αντιτιθέμενη στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του ’74, η Ελλάδα επέστρεψε στον διαγωνισμό για τη δεύτερη συμμετοχή της (η πρώτη ήταν με τη Μαρινέλλα τον Απρίλιο του ’74), με την εμβληματική Μαρίζα Κωχ.

Στα μισά της ψηφοφορίας (9 χώρες) το «Παναγιά Μου, Παναγιά Μου» ήταν τελευταίο, αλλά το απροσδόκητο 8άρι που του έδωσε η Γαλλία, η οποία ψήφιζε προτελευταία, το ανέβασε στη 13η θέση της τελικής κατάταξης.

Η ανατριχιαστική ερμηνεία της 32χρονης μαυροφορεμένης Μαρίζας εκτιμήθηκε από τις 5 εκ των 17 χωρών που είχαν δικαίωμα ψήφου προς την Ελλάδα, η συμμετοχή της οποίας προκάλεσε σύγχυση στην Τουρκία λόγω της αναφοράς του τραγουδιού σε σκηνές που δεν παραπέμπουν σε κάμπινγκ, σε γκρεμισμένα ερείπια από ναπάλμ, σε φρεσκοσκαμμένη γη και σε φυτεμένους σταυρούς που τους σαπίζει ο καιρός.

Η Τουρκία, που είχε κάνει ντεμπούτο το 1975 αλλά απείχε το 1976, προειδοποίησε τη Μαρίζα Κωχ να μην εμφανιστεί στη σκηνή διότι θα κινδύνευε η ζωή της (ελεύθερος σκοπευτής), όμως η γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στη Σαντορίνη τραγουδίστρια υπέγραψε ότι αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη σε περίπτωση που κάτι της συμβεί, μιας και οι διοργανωτές δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλειά της.

Τη νίκη κατέκτησε πανηγυρικά το Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας τους εξής βαθμούς: 12 (7 φορές), 10 (5 φορές), 8 (2 φορές), 7 (1 φορά), 4 (1 φορά) και 3 (1 φορά).

Αυτό το 3άρι για το Save Your Kisses For Me, το οποίο έμελλε να γίνει το νικητήριο τραγούδι με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της Γιουροβίζιον, δόθηκε από την Ιρλανδία. Οταν το ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος από το Δουβλίνο, γέλασε ακόμα και η παρουσιάστρια Κόρι Μπρόκεν (νικήτρια το 1957 για την Ολλανδία), λέγοντας στη συνέχεια «I’m sorry» για την αντίδρασή της, αν και ο αρχοντικός Ιρλανδός δεν μάσησε τίποτα και συνέχισε απτόητος.

Βαθμούς από όλες τις χώρες πήρε και η 2η Γαλλία, ενώ το τρίτο Μονακό το ψήφισαν όλοι εκτός από την Ελλάδα και τη Γαλλία. Εμείς οι δύο (Ελλάδα-Γαλλία) ήμασταν και οι μοναδικοί που δεν ψηφίσαμε το 6ο Ισραήλ.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την 21η Eurovision που διεξήχθη σαν σήμερα το 1976 και ακούστε ξανά το Παναγιά Μου Παναγιά Μου σε μουσική της 80χρονης σήμερα Μαρίζας Κωχ, στίχους του Μιχάλη Φωτιάδη και διευθυντή ορχήστρας τον Μάικ Ροζάκη: