Ανόρθωση - ΑΕΚ Λάρνακας

Οταν πήγα να δω Ανόρθωση – ΑΕΚ Λάρνακας

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, 19:00

Αυτό που άξιζε από το παραδοσιακό ντέρμπι της Λάρνακας που έληξε χωρίς γκολ ήταν κάποια στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με τη μάπα (μπάλα).

Πρώτα από όλα ο καιρός, ήπιος δεκεμβριανός, τον λες και οκτωβριανό, το πρωί κάναμε και βουτιά, εκεί στις Φοινικούδες, παρέα με καμιά εκατοστή απροβλημάτιστους ταξιδιώτες.

Δεύτερον, και βασικότερο, ο παλμός της εξέδρας. Κατάμεστα τα δύο πέταλα από τους μεν και τους δε, με τραγούδια σε όλο το παιχνίδι, και με τα υβριστικά μηνύματα να περιορίζονται σε ένα 8% της συνολικής συνθηματολογίας της βραδιάς.

Ο μπλε στρατός της Ανόρθωσης έξω από το γήπεδο για τη μαζική πορεία προς το πέταλο, σαν μια όμορφη αναρχική οικογένεια, τα πυροτεχνήματα μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, για να σε προϊδεάσουν ότι απόψε θα γίνουν μεγάλα πράγματα, και οι πρασινοκίτρινοι καπνοί από τους οπαδούς της ΑΕΚ, που είπαν να τρολάρουν τον διαιτητή στο 4’, ήταν επίσης αυτά που εκτιμήσαμε από τη μεγάλη τοπική μάχη της Λάρνακας, που, για σκέψου, δεν είχε ίχνος αστυνομικού εντός γηπέδου.

Παρά τη δυσκολία των δύο ομάδων να προσφέρουν θέαμα, με την ΑΕΚ να αλλάζει κάποια στιγμή στο 20’-25’ άσκοπες πάσες πίσω από τη σέντρα, και παρά την ευκολία των δύο αντιπάλων να υποπίπτουν σε φάουλ, θα μπορούσαμε να βλέπουμε ώρες αυτό το ματς, μέχρι να έρθουν τα μεσάνυχτα. Και ας μην έμπαινε γκολ, που δεν θα έμπαινε. Η διάθεση της εξέδρας σε κράταγε ξύπνιο, απλώς έλειπαν τα ποπ κορν.

Να μην παραλείψουμε εδώ να εξάρουμε την αποφασιστικότητα του Ιταλού διαιτητή Λούκα Τσουφέρλι που έλυσε εν τη γενέσει του το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Γκονσάλβες της Ανόρθωσης και τον Τόμοβιτς της ΑΕΚ Λάρνακας μετά από τα παιχνιδάρικα τραβηγματάκια τους στον χώρο του κέντρου, αποβάλλοντάς τους και τους δύο, και ας ήμασταν στο 10’.

Ο αποβληθείς Αγκολέζος ήταν ο ένας από τους 5 Αφρικανούς που ξεκίνησαν στην Ανόρθωση -οι τρεις ήταν από τη Σενεγάλη- και ο νεότερος παίκτης της ενδεκάδας της, 24 ετών. Μέσος όρος ηλικίας των 11 παικτών ήταν 28,1, αλλά της ΑΕΚ ήταν 29,9, με τους 8 από τους 11 παίκτες της να έχουν κλείσει τα 30.

Τι σημασία έχουν όλα αυτά, πέρα από το ότι παρά τους Σενεγαλέζους, Ισπανούς, Βόσνιους και Πορτογάλους, μπάλα δεν είδαμε, και από το ότι τα παιδιά της Κύπρου συνεχίζουν επί χρόνια να στολίζουν τους πάγκους των συλλόγων τους, όταν η κάθε ομάδα ανταμείβεται με τον βαθμό της, οι οπαδοί είναι ευτυχισμένοι, κανένα ρουθούνι δεν άνοιξε, και όλοι φτάσαμε στα δωμάτιά μας καλύτεροι και πιο καλλιεργημένοι άνθρωποι.