Ρουμανία - Ανδόρα 4-0

Οταν πήγα να δω Ρουμανία – Ανδόρα

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, 21:45

Η Ανδόρα τους έμαθε μπαλίτσα. Δεν αστειεύομαι, παρόλο που το μπαλίτσα πάει στις δύο εντυπωσιακές πάσες που άλλαξε στον αγωνιστικό χώρο, η μία με τακουνάκι αν θυμάμαι καλά. Δεν τα περιμένεις αυτά από ένα περίκλειστο κράτος 83.000 κατοίκων.

Κατά τα άλλα, η Ρουμανία σούταρε όταν έπρεπε, και έδειξε αν μη τι άλλο σοβαρότητα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της στα 34 πιο πρόσφατα εντός έδρας παιχνίδια της (4-0), κάνοντας τα 12 χιλιάδες παιδιά δημοτικού στις εξέδρες, το πολύ γυμνασίου, να αλαλάζουν, σε έναν έτσι και αλλιώς εκκωφαντικό θόρυβο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα – η καλύτερη απάντηση σε τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών, αν και όχι και τόσο αν έχεις τρέξει την ίδια μέρα ημιμαραθώνιο και έχεις μια κάποια ευερεθιστότητα στην αδιάκοπη βαβούρα που θύμιζε τις παλιές καλές εποχές του «Σάκηηη» ή τις καινούριες του «Harryyy» (Styles).

Η απευθείας εκτέλεση φάουλ του 30χρονου αρχηγού της σαουδαραβικής Νταμάκ, Στάντσιου, που πήρε μέσα τα χέρια του νεαρού Ικερ Αλβαρες στο 23’, το στοπάρισμα με το στήθος και η βολίδα του Χάτζι του υιού στο 28’, το εύστοχο πέναλτι του Μάριν στο 44’ και το κεραυνοβόλο σουτ από τα 5 μέτρα του Κόμαν στο 50’, ήταν αυτά που διαμόρφωσαν με εναλλάξ πόδι (δεξί-αριστερό) την 4η νίκη της Ρουμανίας σε 8 αγώνες, που μαζί με τις 4 ισοπαλίες τη φέρνουν στην κορυφή του 9ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2024, δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος.

Το παιχνίδι στο περίλαμπρο, χρωματιστό και ατμοσφαιρικό Αρένα Νατσιονάλα, εδώ που το 2021, δέκα χρόνια μετά την ανέγερσή του, φιλοξενήθηκε το Γαλλία – Ελβετία 3-3 (4-5 πέν.) για τη φάση των «16» του Euro 2021, και που το 2024 θα εμφανιστούν οι Coldplay αμέσως μετά την Αθήνα -το Νατσιονάλα δεν έχει Καλατράβα-, ολοκληρώθηκε με την κόκκινη κάρτα στον απορημένο πλην καλοχτενισμένο Μοϊζές Σαν Νίκολας, «Μόι» για το ευρύ κοινό, που σκέφτηκε να αγκαλιάσει και να επιβραδύνει μια σταλιά τον Μορουτσάν που ξεχυνόταν πίσω από τη σέντρα προς την εστία της Ανδόρας, παρόλο που είχε άλλους πέντε αμυντικούς μπροστά του.

Ο εξ Εσθονίας αδέκαστος κύριος Κρίστο Τόχβερ, ο οποίος έχει μια διεγερτική σχέση με τις κάρτες η αλήθεια είναι -11 είχε δείξει στο εκτός έδρας 3-2 της ΑΕΚ επί της Μπράιτον 24 μέρες νωρίτερα- έβγαλε την 8η από το τσεπάκι του και απέβαλε ευτυχής τον 30χρονο αμυντικό της υπερπρωταθλήτριας Σάντα Κολόμα (13 τίτλοι), στην πιο βαριά ήττα της εθνικής Ανδόρας εδώ και 21 παιχνίδια.

Η περιδιάβασή μας στα στενά γύρω από το 55000 θέσεων γήπεδο λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα, που αν και κεκλεισμένων των θυρών και με προσκεκλημένα 12.000 παιδιά, ξεκίνησε στις 21:45, και άρα τελείωσε σχεδόν μεσάνυχτα, μας βρήκε να κάνουμε ζιγκ ζαγκ ανάμεσα στους ολούθε συνεπαρμένους μικρούς Ρουμάνους, που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πρέπει να κοιμήθηκαν γύρω στις 03:00: ενέργεια, τραγούδι, ομιλίες, αναλύσεις.

Ισως φταίει το 4-0, ίσως η ευεργετική απουσία ενηλίκων από τις εξέδρες (και κατ’ επέκταση η έλλειψη ύβρεων, χειρονομιών, απαγορεύσεων), οι δώδεκα χιλιάδες ανέμελοι θεατές συνέβαλαν σε έναν από τους πιο ειρηνικούς, θορυβώδεις και διασκεδαστικούς αγώνες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.