Ατρόμητος - ΑΕΚ 0-5

Οταν πήγα Ατρόμητος – ΑΕΚ

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, 17:30

Γκολ στο 1ο λεπτό και 18 δευτερόλεπτα δεν βλέπω συχνά. Οταν τύχει να δω, θα απολαύσω όλη την ευτυχή στιγμή. Τον πανηγυρισμό του Πόνσε, την αμηχανία του Κυβρακίδη, την ένταση της περιγραφής των δύο νεαρών δημοσιογράφων δεξιά και αριστερά μου στο σχετικά ήσυχο καμαράκι του Ατρομήτου, όπου ήμασταν κλεισμένοι κατόπιν κρατικού διατάγματος που απαγορεύει θεατές, δημοσιογράφους και σκουπίδια, σε εξέδρες, θάλασσες και ακτές.

Ο δεύτερος νεότερος σε ηλικία παίκτης στην ενδεκάδα της ΑΕΚ, συνομήλικος του 26χρονου Ρότα, Εζέκιελ Πόνσε, σημείωσε και το 0-2, στο 15’, με προβολή μέσα από τη μικρή περιοχή, αρχίζοντας να εξανεμίζει σιγά σιγά το αήττητο σερί των 13 αγώνων του Ατρομήτου, από τότε δηλαδή που ανέλαβε ο πρώην παίκτης της Λάρισας, 46χρονος Σάσα Ιλιτς.

Το πρώτο γκολ του πρώτου παίκτη από το Περού που φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ, δανεικού στην Ενωση από την πρωτοπόρο στην Ισπανία Χιρόνα, Αλεξάντερ Κάλενς, ήρθε στο 34’, και αυτό από μια κοντινή προβολή στο ύψος της συνωστισμένης μικρής περιοχής του Ατρομήτου, από εκεί δηλαδή που επετεύχθη και το 0-4: ο Πόνσε, ο οποίος επέστρεψε στην Ενωση μετά από 4 χρόνια, αγωνιζόμενος πέρσι στην υποβιβασμένη Ελτσε, σημείωσε το δεύτερο χατ τρικ της καριέρας του, μετά από εκείνο το 3-0 ως παίκτης της Λιλ Β’.

Ω, μα τους χίλιους θεούς των δυτικών συνοικιών και των αλησμόνητων χαμένων πατρίδων. Το 0-5 σημειώθηκε ξανά από τη γραμμή της μικρής περιοχής, επίσης από τέως παίκτη του ισπανικού πρωταθλήματος (Κάντιθ). Ηταν όμως και το πιο όμορφο, καθώς το ξανθό κεφάλι του περιχαρούς στη συνέχεια Γιόνσον έστειλε την μπάλα μαεστρικά στην επουράνια γωνία της εστίας του Τσιντώτα που παρακολουθούσε με λυγισμένα τα γόνατα, έτοιμος να σηκωθεί, αν καταλάβαινε πού θα πήγαινε η μπάλα.

Το τελευταίο εικοσάλεπτο είχε δύο εξαιρετικές ευκαιρίες από τον Ατρόμητο, που δεν δεχόταν έτσι εύκολα την ταπείνωση. Παρόλο που δεν κατάφερε να μειώσει, έδειξε αξιοπρέπεια και αρχοντιά στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης εντός έδρας ήττας του από το 2005, τότε που συγχωνεύτηκε με τη Χαλκηδόνα και ανέβηκε στη Σούπερ Λίγκα.

Το 0-5 ήρθε ακριβώς 150 παιχνίδια μετά από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ έβαλε 5 γκολ στο πρωτάθλημα (5-0 τον Πανιώνιο). Στην αφετηρία της νέας αυτής πεντάστερης περιόδου καταγράφουμε τους -2 βαθμούς Κελσίου, τις άδειες εξέδρες, τη γεμάτη ταράτσα πίσω από το πέταλο, και τη θαυμάσια εμφάνιση του 23χρονου αριστερού μπακ Σταύρου Πήλιου, ενός από τους δύο Ελληνες της ΑΕΚ στο παιχνίδι. Ο άλλος ήταν ο Ρότα.