Liverpool Eurovision 2023 ilunga14.com

2ος Ημιτελικός Eurovision 2023: Τα στοιχήματα

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 (αποστολή στο Λίβερπουλ)

Ο εξ Αθηνών – Κοπεγχάγης 16χρονος Βίκτωρ Βερνίκος, όπως τον είδαμε και τον ακούσαμε μέσα από το Liverpool Arena στην 1η από τις 3 επίσημες πρόβες πριν από τον 2ο ημιτελικό (Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, 22:00, ΕΡΤ1), είναι άνετος πάνω στη σκηνή. Κάνει αυτό που του αρέσει, όπως του αρέσει, με την ντροπιαστική βερμούδα του, άκρως ερασιτεχνικά και απολύτως αληθινά.

Ο stoiximan, και οι λοιπές στοιχηματικές, αβατζάρουν το Βέλγιο, το έχουν για πρόκριση, αλλά το Βέλγιο δεν έχει συμμάχους την Κύπρο και την Αλβανία, καλή ώρα. Το βασικότερο βέβαια, είναι ότι δεν έχει και κανένα ενδιαφέρον τραγούδι, λέμε εμείς.

Στη μονομαχία Βέλγιο – Ελλάδα οι εταιρίες δίνουν 1.35 στο Βέλγιο και 2.90 στην Ελλάδα, και εμείς επιλέγουμε τους «γαλανόλευκους» για «καλύτερη θέση στον 2ο ημιτελικό» της 67ης Eurovision που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 στο Λίβερπουλ.

Δεν έχουμε τίποτα με το Βέλγιο, πλην του ότι βρίσκουμε απόλυτα συνηθισμένο το Because Of You, και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που θα επιλέξουμε την Πολωνία στη μεταξύ τους μονομαχία για καλύτερη θέση στον 2ο ημιτελικό. Και οι δύο προσφέρονται στο 1.85, όμως όταν το γνώριμο σε όλη την υφήλιο ρεφρέν του Solo δώσει τη θέση του στο χορευτικό της Μπλάνκα και των φιλενάδων της από το Στσέσιν, η Πολωνία θα πάρει την πολυπόθητη νίκη σε αυτό το head to head.

Η death metal κραυγή του τραγουδιστή των Voyager κάπου στα μέσα της συμμετοχής τους με τίτλο Promise είναι η καλύτερη στιγμή της 8ης συμμετοχής της Αυστραλίας, η οποία έχει μείνει μόνο μία φορά εκτός τελικού. Η Αρμενία υπερισχύει στην καινοτομία, πιο περίεργη κατάσταση. Την προτιμάμε στη μεταξύ τους αναμέτρηση για καλύτερο πλασάρισμα στον ημιτελικό. Στο 1.80 η Αυστραλία, στο 1.95 η Αρμενία.

Η Κύπρος είναι η ένοχη απόλαυσή μας από τον 2ο ημιτελικό, και την κατατάσσουμε ψηλότερα από την έντιμη ροκ Σλοβενία, η οποία προσφέρεται στο 1.75 για να τερματίσει ψηλότερα. Στο 1.95 η Κύπρος.  

Εχοντας παρακολουθήσει όλες τις χώρες ζωντανά στην πρόβα τους, θεωρούμε ότι η Κροατία με το απαράμιλλο «στς» (ŠČ) και με τα σώβρακα του γκρουπ επί σκηνής, έχει δεδομένη την παρουσία της στη 15άδα του τελικού, με απόδοση 1.85. Αν αυτό σπάσει, έχουμε εγγυημένη μια θέση στις ανακαινισμένες τοπικές φυλακές του Λίβερπουλ, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το Ανφιλντ.

Και επειδή σκοπεύουμε να εκτίσουμε όλη την ποινή μας, διότι λατρεύουμε την πόλη και τον ρομαντικό φθινοπωρινό καιρό της, ποντάρουμε και στο 6.00 της Κροατίας για πρώτη δεκάδα στον τελικό. Στς.  

Συνεχίζουμε να διατηρούμε το στοίχημα για κατάταξη της Νορβηγίας από την 6η θέση και κάτω στον τελικό, μετά και από την επεισοδιακή χθεσινή πρόκρισή της από τον 1ο ημιτελικό. Επεισοδιακή διότι ανακοινώθηκε τελευταία, αλλά ας τρομάξουν λίγο και οι ψυχροί Νορβηγοί. Στο 1.90 το να μείνει εκτός πεντάδας τελικού, και αν σπάσει και αυτό, πάμε για ισόβια.

Στη 15άδα του τελικού συγκαταλέγουμε και την Κύπρο, και ας μην έχει περάσει ακόμα από τον ημιτελικό. Θα περάσει. Στο 1.70 το να βρίσκεται στις πρώτες 15 χώρες της τελικής κατάταξης ο γεννημένος στο Σίδνεϊ στις 25 Μαΐου του 1998, Αντριου Λάμπρου, ο οποίος το 2022 ήταν υποψήφιος για να εκπροσωπήσει την Αυστραλία στον διαγωνισμό.

Στην κατηγορία «πρώτη βαλκανική χώρα» οι εκκεντρικοί Κροάτες κερδίζουν πάλι την εμπιστοσύνη μας, προσφερόμενοι τρίτο φαβορί, στο 4.00. Πρώτο είναι η δυναμική αλλά πιο φλατ Σλοβενία (1.80), δεύτερο η πειραματική και χαμένη στις μάσκες οξυγόνου Σερβία (3.00).

Η χώρα που εδώ και κάμποσα χρόνια ανακοινώνει πρώτη τη συμμετοχή της, γύρω στα Χριστούγεννα, η Αλβανία, είναι από τις ελάχιστες χώρες στον φετινό διαγωνισμό που α) ερμηνεύει στη γλώσσα της και β) έχει τις δεύτερες φωνές πάνω στη σκηνή. Ενα 12άρι πήρε πέρσι στον διαγωνισμό, ήταν από την Ελλάδα, η οποία ψηφίζει στον ίδιο ημιτελικό. Απλώς αναφέρουμε. Οι μπουκ δεν βλέπουν ζεστά το να προκριθεί η Αλβανία στον τελικό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Βρίσκεται στο 2.10 για να περάσει, από 2.20 που ήταν πριν από τρεις ώρες (στο 1.65 να αποκλειστεί).

Δεν είμαστε οι εξυπνάκηδες που πάμε κόντρα στους μπουκ, ή μπορεί και να είμαστε, αλλά τη Δανία εμείς την αφήνουμε απ’ έξω. Εδώ που τα λέμε, και οι εταιρίες αμφιταλαντεύονται: στο 1.71 για πρόκριση, στο 2.00 για αποκλεισμό. Επιλέγουμε τον αποκλεισμό του 25χρονου Ρέιλι από τα Νησιά Φερόε, ο οποίος ανοίγει τον 2ο ημιτελικό με το γιουροβιζιονικό, και δεν το λέμε με την καλή έννοια, Breaking My Heart.

Εδώ που φτάσαμε, με τις φιλόξενες φυλακές να χαράσουν τα αρχικά μας πάνω από την κεντρική είσοδο, θα επιλέξουμε και τον αποκλεισμό του Βελγίου από τον ημιτελικό, με απόδοση 4.00.

Θα μπορούσα να επιχειρηματολογήσω και να σας παραθέσω δέκα χώρες που θεωρώ καλύτερες από το Βέλγιο στον 2ο ημιτελικό, όπως τις 1) Αρμενία, 2) Κύπρο, 3) Πολωνία, 4) Σλοβενία, 5) Αυστρία, 6) Αλβανία, 7) Λιθουανία, 8) Αυστραλία, 9) Ελλάδα, 10) Σαν Μαρίνο, αλλά δεν θα το κάνω, μην με πείτε και ξερόλα.

2ος Ημιτελικός (Πέμπτη 11 Μαΐου 2023)
Head to Head: Βέλγιο – Ελλάδα: Ελλάδα 2.90
Head to Head: Βέλγιο – Πολωνία: Πολωνία 1.85
Head to Head: Αυστραλία – Αρμενία: Αρμενία 1.95
Head to Head: Σλοβενία – Κύπρος: Κύπρος 1.95
Πρόκριση στον τελικό: Αλβανία 2.10
Αποκλεισμός από τον ημιτελικό: Δανία 2.00
Αποκλεισμός από τον ημιτελικό: Βέλγιο       4.00

Τελικός (Σάββατο 13 Μαΐου 2023)
Κροατία: Να τερματίσει στους πρώτους 15    1.80
Κροατία: Να τερματίσει στους πρώτους 10    6.00
Νορβηγία: 6η θέση ή χειρότερη 1.90
Κύπρος: Να τερματίσει στους πρώτους 15     1.70
Πρώτη βαλκανική χώρα: Κροατία 4.00